Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

CoOpen Air Festival, 11-13 Οκτώβρη, στο χώρο της ΒΙΟΜΕ, Θεσσαλονίκη

Στις 11,12 και 13 Οκτώβρη, διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά το CoOpen Air Festival, ένα μεγάλο φεστιβάλ για τον ριζοσπαστικό συνεργατισμό. Χώρος του φεστιβάλ είναι και φέτος το εργοστάσιο που κατέλαβαν οι εργάτες του και το δουλεύουν χωρίς αφεντικά, η ΒΙΟΜΕ.

Στο φεστιβάλ CoOpenAir, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις και workshops, αναδεικνύονται τα ζωντανά παραδείγματα συνεργατικών εγχειρημάτων. Από τον Έβρο ως την Κρήτη συνεργατικά εγχειρήματα μοιράζονται τις εμπειρίες τους και ανοίγουν νέους δρόμους για μία εργασία χωρίς αφεντικά. Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.


Ο χώρος του φεστιβάλ είναι αυτός όπου δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά από το 2011 οι εργάτριες και εργάτες της ΒΙΟΜΕ απαντώντας στα αφεντικά, που πτώχευσαν την εταιρεία, με μια απλή φράση: «Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς». Κατέλαβαν το εργοστάσιο. Παράγουν καθημερινά με τη συνέλευση του σωματείου ως το κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων. Εδώ και 7 σχεδόν χρόνια, παράγουν προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα στηρίζουν όλα τα κινήματα που αναπτύσσονται στην χώρα.

Όλα τα συνεργατικά εγχειρήματα, ακόμα και αυτά που προσπαθούν να εφαρμόσουν καθημερινά τις αρχές του ριζοσπαστικού συνεταιρισμού, εντός του καπιταλισμού θα βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους τα ασφυκτικά όρια του συστήματος. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι εργάτριες και εργάτες της ΒΙΟΜΕ. Με το κράτος να αρνείται τις άδειες, να την οδηγεί σε πλειστηριασμούς, να την καταστέλλει. Να της κόβει το ρεύμα και το νερό. Το αστικό κράτος δεν τους βοήθησε με καμία κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε αδιάφορα, όσο η ΝΔ προετοιμαζόταν να έρθει στα πράματα και να τους καταστείλει.

Το ότι ο συνεργατισμός έχει όρια μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι λόγος για να παραιτηθούμε από την στήριξη του. Όπως δεν παραιτούμαστε από την στήριξη οποιουδήποτε αγώνα βρίσκει όρια μέσα στο υπάρχον σύστημα. Όμως το πιθάρι αν σε εμποδίζει να βγεις θα πρέπει να το σπάσεις…

Αυτά τα όρια είναι ακόμα ένας λόγος για να σταθούμε στο πλάι του ριζοσπαστικού συνεργατισμού. Για να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης και δημιουργίας, που θα προετοιμάζουν στο σήμερα την επανάσταση και την ανατροπή του καπιταλισμού μαζί με ολόκληρο το κοινωνικό κίνημα.

Καλούμε όλα τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες της Θεσσαλονίκης να δυναμώσουμε την προσπάθεια τόσο της ΒΙΟΜΕ όσο και όλων των υπόλοιπων συνεργατικών εγχειρημάτων που αγωνίζονται κόντρα στην «κοινωνική επιχειρηματικότητα» και την οικονομία των από πάνω. Να ενισχύσουμε το κομμάτι του συνεταιριστικού κινήματος εκείνο που βλέπει τον εαυτό του έξω από τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Έξω από τις λογικές των ΕΣΠΑ και τις εκμεταλλευτικές σχέσεις που κρύβονται κάποιες φορές πίσω από το πλαίσιο της «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας».

Καλούμε σε μαζική προσέλευση στο CoOpen Air Fest 11, 12, 13 Οκτωβρίου και σε συμμετοχή στις πολιτικές συζητήσεις για να ανοίξουμε μαζί τους δρόμους που έχει ανάγκη η κοινωνία! Δείτε το πολιτικό αλλά και το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Καλούμε επίσης στις κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα όλων των επιχειρούμενων πλειστηριασμών της ΒΙΟΜΕ με συγκέντρωση στις 24 Οκτωβρίου στις 11 το πρωΐ στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου