Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Αντιφασιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο Τετάρτη 30/10/2019, 6.30μ.μ., πλατεία Αγίας Σοφίας

30 ΟΚΤΩΒΡΗ 1944:
Ο Ε.Λ.Α.Σ. απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη από τη ναζιστική κατοχή
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Αντιφασιστικό - αντιπολεμικό Συλλαλητήριο
Τετάρτη 30/10/2019, 6.30μ.μ., πλατεία Αγίας Σοφίας


Στις 30 του Οκτώβρη συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη μέρα εκείνη του 1944 που οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και απελευθέρωσαν την πόλη από τη Ναζιστική κατοχή των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους. Γιατί παρά τους μύθους που όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργούνται, η Θεσσαλονίκη δεν ελευθερώθηκε από αγγλικά και συμμαχικά στρατεύματα αλλά από τους ανθρώπους εκείνους που στα χρόνια της κατοχής αντιστάθηκαν, πολέμησαν στα βουνά και τις πόλεις τους καταχτητές, μέχρι που τους έδιωξαν.

Η φασιστική και ναζιστική κατοχή κόστισε στη χώρα μας 1,2 εκατομμύρια νεκρούς στο μέτωπο, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, από πείνα, εκτελέσεις, μπλόκα, κακουχίες, χιλιάδες σακατεμένους κι ορφανά. Συνολικά η άνοδος του ναζισμού και του φασισμού κι ο στόχος της επικράτησής τους με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κόστισαν στην ανθρωπότητα 66 εκατομμύρια νεκρούς κι ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η ήττα του ναζισμού στη χώρα μας με τον ηρωικό αγώνα του λαού και τον καθοριστικό ρόλο του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ υπήρξε καταλυτική για τη συντριβή του φασισμού. Όμως, οι ντόπιοι συνεργάτες του, οι ταγματασφαλίτες και οι δωσίλογοι, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν πότε στη χώρα μας αλλά και συμμετείχαν στη νομή της εξουσίας ενώ οι πολιτικοί τους απόγονοι σηκώνουν κεφάλι. Το «αυγό του φιδιού» εκκολάφτηκε και σηματοδοτείται από την ενίσχυση της φασιστικής επιρροής και των ακροδεξιών κομμάτων. Δεν βασίζεται μόνο στην ανοχή και την άγνοια των συνεπειών αλλά στη διαστρέβλωση της ιστορίας και την επιχείρηση δικαίωσης των ρατσιστικών, εθνικιστικών, ξενοφοβικών θεωρήσεων. Ενισχύεται δε με την κυρίαρχη πολιτική του τσακίσματος των εργατικών διεκδικήσεων, της συστηματικής περιστολής των ελευθεριών και δικαιωμάτων, με τη συνέργεια μιντιαρχών και τη χρηματοδότηση εφοπλιστών και άλλων βαρόνων της οικονομικής ολιγαρχίας.

 Οι πολιτικές που εκτρέφουν το φασισμό συνεχίζονται με την ευθύνη όλων των μνημονιακών κομμάτων και κυβερνήσεων. Η ανεργία, η βάναυση εκμετάλλευση ντόπιων και ξένων εργαζομένων, η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, η δαιμονοποίηση των προσφύγων, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία, είναι τα καλύτερα λιπάσματα για τη φασιστική προπαγάνδα. Η αντιπροσφυγική πολιτική Ε.Ε.-κυβέρνησης με το κλείσιμο των συνόρων στα θύματα των πολέμων, τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων είναι υπεύθυνες για τους χιλιάδες πνιγμούς στο βυθό του Αιγαίου και της Μεσογείου αλλά και για την ενίσχυση των ξενοφοβικών αντιδράσεων μέρους της κοινωνίας. Τα αποσπάσματα θανάτου έχουν αναλάβει δράση, στοχοποιώντας πρόσφυγες, συνδικάτα, αγωνιστές/τριες, «μη κανονικούς». Ο Παύλος Φύσσας κι οι μετανάστες εργάτες πλήρωσαν και πληρώνουν πολύ βαριά τις συνέπειες της πολιτικής νομιμοποίησης και της κοινωνικής ανοχής της δράσης των ταγμάτων θανάτου.

Τον Οκτώβρη κλείνουν επίσης 66 χρόνια από την Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που σηματοδοτεί την ένταξη της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μια συμφωνία που η σημερινή κυβέρνηση (στο δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη) επεκτείνει, παραχωρώντας χώρους για δημιουργία καινούργιων βάσεων και επέκταση των παλιών. Κι αυτό σε μια περίοδο που ο πόλεμος στη Συρία ξαναφουντώνει με την τουρκική εισβολή, δημιουργώντας νέες εκατόμβες νεκρών και καραβάνια προσφύγων, ο κίνδυνος επέκτασης του είναι προ των θυρών, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και επεμβάσεις βαθαίνουν και ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων είναι όσο ποτέ άλλοτε ορατός. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί, η πρόσδεση της χώρας στις ΗΠΑ και η συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στις αμερικανο-νατοϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται στο απόγειο, καθιστώντας τη χώρα μας “στόχο” στα επικίνδυνα πολεμικά “παιχνίδια”.

75 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα του λαού μας για την αποτίναξη της ναζιστικής κατοχής, σωματεία, αντιφασιστικές/αντιρατσιστικές/αντιπολεμικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, τιμούμε την αντίσταση, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, τον φασισμό, τον πόλεμο και οργανώνουμε συλλαλητήριο στον ίδιο τόπο που ο λαός της πόλης μας πανηγύρισε την απελευθέρωση το 1944, την πλατεία Αγίας Σοφίας, την Τετάρτη 30 του Οκτώβρη, 6.30μ.μ.

-75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ-ΝΑΖΙΣΜΟΥ, ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΘΕΡΙΕΨΕΙ

-ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ '40, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ
-ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Αντιφασιστικές/Αντιπολεμική Συλλογικότητες - Οργανώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου