Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την απαγόρευση εισόδου της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Σχιστό και Μαλακάσα

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ



Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών για την απαγόρευση εισόδου της αντιπροσωπείας της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο Σχιστό και τη Μαλακάσα. Το υπουργείο, που με πρόσχημα την «καλύτερη οργάνωση» ζητούσε ενημέρωση για το πρόγραμμα των επισκέψεων, τροποποιώντας για πολλοστή φορά τους όρους του ανύπαρκτου κατά δήλωσή του κανονισμού, ζήτησε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Παρασκευή το μεσημέρι, μία μέρα πριν την πραγματοποίηση αυτού του γύρου των επισκέψεων, ονόματα και ΑΔΤ των μελών της που επρόκειτο να επισκεφτούν τα στρατόπεδα και τον περιορισμό τους σε 3 ανά δομή!!. Ίσως την επόμενη φορά ζητήσει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και δεν ξέρουμε τι άλλο.



Το υπουργείο, όχι μόνο δεν ανταπάντησε στην απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ’ αυτή την πολιτικά απαράδεκτη απαίτηση, αλλά ενημέρωσε τους εκπροσώπους του στα στρατόπεδα για την πρόθεση μας να τα επισκεφθούμε, τους καθοδήγησε να μας απαγορεύσουν την είσοδο και τους πληροφόρησε ότι στις προηγούμενες επισκέψεις μας σε Σκαραμαγκά, Λαύριο και Ελαιώνα διακινήσαμε υλικό «με αντικυβερνητική προπαγάνδα»(!).

Η προσχηματική παρακώληση των προγραμματισμένων επισκέψεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 2 μήνες, αλλά και συνολικότερα φαινόμενα παρεμπόδισης αλληλέγγυων, και οι αποκαλύψεις μεθοδεύσεων και στόχων («να μην αναστατώνονται οι πρόσφυγες») κάνουν φανερό ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδιώκει να οικοδομήσει ένα τείχος σιωπής γύρω απ’ τους πρόσφυγες, να τους κρατήσει στην αφάνεια και την υποταγή, απομονωμένους από την πολιτική αλληλεγγύη, να εμποδίσει την αλληλοεπίδραση των πολιτικών ιδεών, να μην επιτρέψει την οικοδόμηση ενός κοινού μετώπου αγώνα με τις δυνάμεις του ελληνικού εργατικού κινήματος και της αριστεράς.

Πρόκειται για πρωτοφανή απαράδεκτη αυταρχική ενέργεια. Προφανώς ενοχλούν η καταγγελία της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας, των απελάσεων, και των συνεχών παραβιάσεων του δικαιακού συστήματος σε βάρος των προσφύγων, όπως και οι αποκαλύψεις για τα προβλήματα και τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων και η κυβέρνηση αντί να τα αντιμετωπίσει προτίμησε να «εξαφανίσει» αυτούς που τα αποκαλύπτουν.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρόκειται να ανεχτεί την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός της να επισκέπτεται τους χώρους των προσφύγων, να ενημερώνεται για την κατάστασή  τους, να τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους, να συμβάλλει στην αυτοργάνωση και τις διεκδικήσεις τους, να παλεύει για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες τόσο για την συνειδητή απομόνωση των προσφύγων από το κύμα της αλληλεγγύης και  όσο και για την απαγόρευση της ελεύθερης πολιτικής δραστηριότητας. Ο δρόμος που ακολουθεί (και) στο προσφυγικό γίνεται όλο και πιο ολισθηρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου