Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Χαιρετισμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της "Λαϊκής Ενότητας", 24/6

Ύστερα από πρόσκληση της Λαϊκής Ενότητας, αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελούμενη απο τους συντρόφους Α. Δραγανίγο και Γ. Σηφακάκη παρακολούθησε τις εργασίες της εναρκτήριας μέρας της Συνδιάσκεψης.

Εκ μέρους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε ο παρακάτω χαιρετισμός από τον σφο Αντώνη Δραγανίγο:


Αγαπητοί συντρόφισσες/οι,

Ευχαριστούμε πού για την πρόσκληση στην ιδρυτική σας Συνδιάσκεψη, η οποία συμπίπτει με μια ιστορική μέρα.

Με την ιστορική απόφαση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου στο δημοψήφισμα για την έξοδο της από την ΕΕ, η οποία ανοίγει μια νέα πολιτική περίοδο σε όλη την Ευρώπη. Μια περίοδο όπου πλέον το ζήτημα της αποδέσμευσης χωρών από τον τερατώδη αυτό μηχανισμό των τραπεζιτών κα των πολυεθνικών μπαίνει στην ημερήσια διάταξη, όπου το ξήλωμα του πολιτικού και θεσμικού του πλαισίου τίθεται επί τάπητος. Η κατάργηση των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους, η απειθαρχία στην εφαρμογή των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται και επιβάλλονται μέσα από τον μηχανισμό της ΕΕ, χάνουν ένα από τα πιο βασικά επιχειρήματά τους. Η παραμονή στην ΕΕ δεν είναι πανάκεια. Η ρήξη / αποδέσμευση είναι μια άμεση δυνατότητα.

Αποδεικνύεται ότι ο αντίπαλος δεν είναι παντοδύναμος. Ξέρουμε φυσικά ότι για το τι θα γίνει από δω και πέρα, θα γίνει σκληρή μάχη. Έχουμε την εμπειρία από το δικό μας δημοψήφισμα, από το οποίο σε λίγες ημέρες κλείνουμε ένα χρόνο. Από την μετατροπή του μεγαλειώδους λαϊκού ΟΧΙ σε ντροπιαστικό ΝΑΙ και τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν –την ψήφιση του μνημονίου, και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση συντρόφων, που ίδρυσαν την ΛΑΕ. Όλοι αυτοί οι σύντροφοι, που επέλεξαν να μείνουν σταθεροί στις απόψεις τους, να μην υποχωρήσουν, να εγκαταλείψουν τις κρατικές θέσεις και να μην ακολουθήσουν τον κατήφορο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν σε κάθε περίπτωση ένα πολύτιμο δυναμικό για το κίνημα και την αριστερά.

Σύντροφοι,

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Προωθεί όλο το πακέτο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που δεν κατόρθωσε να προωθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Το ζήτημα της ανατροπής αυτής της πολιτικής και του ανοίγματος ενός άλλου δρόμου στην ελληνική κοινωνία, της συσπείρωσης των δυνάμεων που θα τον περπατήσουν αποτελεί αναμφίβολα το ζήτημα των ζητημάτων.

Τα βασικά ζητήματα ενός προγράμματος ανατροπής έχουν τεθεί ήδη από την ζωή και έχουν γίνει κτήμα μεγάλων τμημάτων του αριστερού κόσμου. Η κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η μη αναγνώριση / παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, η άμεση ικανοποίηση βελτίωση της ζωής του λαού, οι εθνικοποιήσεις τραπεζών και βασικών επιχειρήσεων με εργατικό και λαϊκό έλεγχο για να χτυπηθεί δύναμη του κεφαλαίου, η ρήξη / αποδέσμευση από την ΕΕ. Σε τελική ανάλυση επειδή κρίση που βιώνουμε είναι η πιο βαθιά και ιστορική μετά το 1929 κρίση του καπιταλισμού, η πολιτική της αριστεράς πρέπει να είναι πολιτική που να αναμετριέται με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, πολιτική αντικαπιταλιστική, που να στοχεύει στην υπέρβαση του συστήματος. 


Για να δοθεί αυτή η μάχη χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων, μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μέσα από πρωτοβουλίες βάσης, πάνω από όλα πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα, σε πλήρη ρήξη με κάθε είδους εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό για να συγκροτείται ένα διαφορετικό σχέδιο στο εργατικό κίνημα, για να στηριχτούν αποτελεσματικά οι μάχες που συνεχίζονται ενάντια στα μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ρατσισμό.

Απαιτείται ευρύτερα εκείνη η πολιτική συνεργασία, το μέτωπο όλων των δυνάμεων που παλεύουν για την επιβολή αυτών των πολιτικών στόχων με τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος και του οργανωμένου λαού. Που συγκρούεται με την αστική τάξη απορρίπτοντας λογικές ταξικής συνεργασίας. Απορρίπτει κάθε «ενδιάμεση λύση φιλολαϊκής» διαχείρισης του καπιταλισμού, και «αριστερής» κυβέρνησης μέσα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της «συνέχειας του κράτους», της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Που διαχωρίζεται έμπρακτα από κάθε λογική και πρακτική κρατικής αστικής διαχείρισης που, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, οδηγεί σε άσκηση αντιλαϊκής πολιτικής.


Παλεύουμε για μια αριστερά που έχει ορίζοντα την ανατροπή του καπιταλισμού και του μετασχηματισμού της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Για την εξουσία και την κυβέρνηση των εργαζομένων.

Σύντροφοι,

Σε λίγο θα βρεθούμε και πάλι στους δρόμους με αφορμή την επέτειο της 5ης του Ιούλη στον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα. Όχι για να νοσταλγήσουμε ότι έγινε και ότι δεν έγινε, αλλά για βροντοφωνάξουμε, το ΟΧΙ του λαού είναι εδώ και θα νικήσει. Ότι τα σφαγιαστικά μέτρα που φέρνουν δεν θα περάσουν!

Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχία στις εργασίες της συνδιάσκεψή σας, ευχόμαστε να αποτελέσουν ένα μεγάλο βήμα στην αριστερά που έχει ανάγκη η εποχή μας. 

 http://antarsya.gr/node/3914

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου