Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Το έγκλημα στην Οδησσό να γίνει η αρχή της καταδίκης των νεοφασιστών, της αστικής τάξης της Ουκρανίας και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ΕΕ / ΝΑΤΟ / ΔΝΤ

Τα γεγονότα που εξελίσσονται στην Ανατολική Ουκρανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με νεκρούς και τραυματίες στις πόλεις Σλαβιάνσκ, Χάρκοβο, Οδησσό, αναδεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους για την γενίκευση της αιματοχυσίας. Δεκάδες χιλιάδες ρωσόφωνοι πολίτες βρίσκονται στοχοποιημένοι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος του Κίεβου, μαζί με τη δράση του "δεξιού τομέα", που απολαμβάνει την ασυλία αλλά και την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

Η δράση των νεοναζί και των διάφορων εθνικιστικών ομάδων έχει αυξηθεί και το φασιστικό ρεύμα τροφοδοτείται συνέχεια ιδιαίτερα στη δυτική Ουκρανία εξαιτίας της ακόμα μεγαλύτερης εξαθλίωσης του ουκρανικού λαού που έχει προκαλέσει η «θεραπεία – σοκ» του ΔΝΤ.

Εκατοντάδες μέλη του δεξιού τομέα, και άλλων φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων που μεταφέρονται από τη δυτική Ουκρανία, εξαπέλυσαν δολοφονικές επιθέσεις στην πόλη της Οδησσού. Με εμπρηστικoύς μηχανισμούς έκαψαν ζωντανούς δεκάδες πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο στο ιστορικό κτίριο των συνδικάτων στο κέντρο της πόλης. Την ίδια στιγμή σε ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές στο Κίεβο οι εικόνες έδειχναν ανθρώπους να πέφτουν φλεγόμενοι από τους ορόφους του κτιρίου των συνδικάτων, ενώ ακούγονταν ζητωκραυγές και επευφημίες των νεοναζιστών δυτικο-ουκρανών!


Σε μια προσπάθεια ανακοπής του αυτονομιστικού κινήματος στη νοτιοανατολική Ουκρανία και εκφοβισμού των διαδηλωτών, η ουκρανική βουλή ψήφισε στις 8 Απρίλη ένα νομοσχέδιο που προβλέπει βαριές ποινές για όσους κατηγορηθούν για απόπειρα αλλαγής των συνόρων, προδοσία, κατασκοπεία, πολιτική εκτροπή και διακοπή του έργου του στρατού. Αυτό έδωσε την απαιτούμενη "νομιμοποίηση" στις ακροδεξιές ομάδες για το φρικιαστικό έγκλημα στο κτήριο των συνδικάτων.

Ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ συντονίζουν την δράση τους στην προσπάθεια έντασης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε αποφάσεις, που θα είχαν σαν στόχο την αποκλιμάκωση της ανεξέλεγκτης βίας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη της Ανατολική Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ αυξάνει επικίνδυνα της παρουσία του στα σύνορα με τη Ρωσία, εντείνοντας το κλίμα ψυχρού πολέμου που ήδη έχει οικοδομηθεί μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Και αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά τουλάχιστον την αδυναμία-αν όχι την πρόσδεση σε συγκεκριμένα συμφέροντα της Διεθνούς Κοινότητας να κάνει πράξη ή έστω να ψελλίσει κάτι για τα μάτια, περί σεβασμού των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων της ρωσόφωνης πλευράς της Ουκρανίας.

Η Μόσχα παρεμβαίνει με διάφορους τρόπους στην ανατολική Ουκρανία και ότι χρησιμοποιεί την επιρροή που ασκεί στην περιοχή αυτή ως διαπραγματευτικό χαρτί για να υπερασπιστεί τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού στο σκληρό ανταγωνισμό του με τους αμερικάνους και τους λοιπούς δυτικούς ιμπεριαλιστές. Ωστόσο, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι η πολιτική αυτή της Μόσχας πατάει σε πρόσφορο έδαφος, στους στενούς οικονομικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της περιοχής αυτής με τη Ρωσία. Στην αντίθεση στον ουκρανικό εθνικισμό και στην πολιτική πρόσδεσης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, που θέλουν να εφαρμόσουν οι πολιτικοί εκφραστές του στην κυβέρνηση του Κιέβου. Στο άθλιο βιοτικό επίπεδο του λαού και την παραπέρα εξαθλίωσή του με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας, που έχουν ήδη ψηφιστεί κατ’ εντολήν του ΔΝΤ. Στις υπαρκτές σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις ανάμεσα στο δυτικό και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και η προπαγάνδα περί προβοκατόρων, ρώσων πρακτόρων και πληρωμένων διαδηλωτών που υποκινούν τις διαδηλώσεις ελάχιστη απήχηση μπορεί να έχει στον πληθυσμό της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας και χρησιμοποιείται κυρίως για άσκηση πίεσης στη Μόσχα.

Καλείται η όπου γης Αριστερά, να ζητήσει την καταδίκη της φασιστικής κυβέρνησης του Κιέβου και την παραδειγματική τιμωρία των ακροδεξιών-εθνικιστικών δυτικοουκρανικών ομάδων που δολοφόνησαν τους εγκλωβισμένους πολίτες στην Οδησσό. Να ρίξει το ανάθεμα σε ΕΕ/ΔΝΤ/ΝΑΤΟ που τους σιγοντάρουν και τους καλύπτουν, αλλά να μην δικαιολογήσει το ρώσικο ιμπεριαλισμό που στις πλάτες των αυτονομιστών παίζει τα δικά του ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, όπως έπαιξαν και οι Δυτικοί-ευρωατλαντιστές τα παιχνίδια τους στην ουκρανική εξέγερση εναντίον της απολυταρχίας του Γιανουκόβιτς. Να αναγνωριστεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση στις ρωσόφωνες εθνότητες, αλλά να χτιστεί ένα δίκτυο διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης με ουκρανούς και ρωσόφωνους εργαζομένους για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού αριστερού μετώπου πάλης στην Ουκρανία και στις αυτόνομες ή στις υπό αποσκίρτηση περιοχές, ενάντια τόσο στους ιμπεριαλιστές των ΝΑΤΟ/ΕΕ/ΔΝΤ/Ρωσίας όσο και στους ντόπιους πατρώνες τους, την αστική τάξη της επικράτειάς τους.

Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ, Βασιλίσσης Σοφίας, Τρίτη 6 Μάη στις 7.00 μ.μ.

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα-εφημερίδα "Σύντροφος"

1 σχόλιο: