Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Εκπρόσωποι δανειστών προς ΣΥΡΙΖΑ: Να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες!

Μπαράζ δηλώσεων εκπροσώπων των δανειστών για την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση ή η δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τεχνική παράταση του Μνημονίου, προκειμένου να έχει την άνεση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση; Η δήλωση Βαλαβάνη, προφανώς, η οποία κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από το μπαράζ δηλώσεων εκπροσώπων των δανειστών, τη Δευτέρα.

Η Ανγκελα Μέρκελ, αφού σημείωσε ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι Ελληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα, περιορίστηκε να τονίσει ότι στην ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων». Τήρησε, δηλαδή, τη στάση αυστηρής ουδετερότητας που από την αρχή της προεκλογικής περιόδου τηρεί ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός.

Περισσότερο έδειξε να την ανησυχεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ (έγινε χθες, αλλά δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα), η οποία θα έπαιρνε αποφάσεις πάνω στο περιβόητο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι. Με τον αέρα του επικυρίαρχου που γνωρίζει ότι καμιά απόφαση κόντρα στη θέληση της Γερμανίας δεν μπορεί να παρθεί στην Ευρώπη, η Μέρκελ προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, δηλώνοντας: «Δε θα έλεγα ότι αυτή είναι η εβδομάδα του πεπρωμένου για το ευρώ». Και συμπλήρωσε: «Έλεγα πάντοτε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί απόλυτα. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, ίσχυε για τις τελευταίες εβδομάδες του 2014 και εξακολουθεί να ισχύει για τις τρέχουσες εβδομάδες».

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ένα εργατικό αριστερό αντικαπιταλιστικό μέτωπο αγώνα

«Το καθολικό εκλογικό δικαίωμα αποτελεί δείκτη της ωριμότητας των διαφόρων τάξεων στην κατανόηση των καθηκόντων τους. Δείχνει πώς σκέπτονται οι διάφορες τάξεις να λύσουν τα προβλήματά τους. Η ίδια η επίλυση των προβλημάτων αυτών δεν κατορθώνεται με τις ψηφοφορίες, αλλά με όλες τις μορφές της ταξικής πάλης μέχρι και τον εμφύλιο πόλεμο. [...] Η συμμετοχή στον αστικό κοινοβουλευτισμό είναι απαραίτητη στο κόμμα του επαναστατικού προλεταριάτου για τη διαφώτιση των μαζών, που κατορθώνεται με τις εκλογές και την πάλη των κομμάτων στη Βουλή. Να περιορίζει όμως κανείς την πάλη των τάξεων στην πάλη μέσα στη Βουλή ή να θεωρεί την πάλη μέσα στη Βουλή σαν την ανώτατη, την αποφασιστική, στην οποία υποτάσσονται οι άλλες μορφές πάλης, σημαίνει να περνά στην πραγματικότητα με το μέρος της αστικής τάξης ενάντια στο προλεταριάτο.» κατά τον Λένιν (Δεκέμβρης του 1919, περιοδικό «Κομμουνιστίτσεσκι Ιντερνατσιονάλ», τεύχ. 7 - 8).

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές είναι μια διαδικασία εξασφάλισης της λαϊκής συναίνεσης από την κεφαλαιοκρατική τάξη καθώς μέσω αυτών καλλιεργείται στα εκμεταλλευόμενα και καταπιεζόμενα κοινωνικά στρώματα ότι είναι εκείνα που επιλέγουν τους κυβερνήτες τους και επομένως έχουν μερίδιο της ευθύνης της άσκησης της εξουσίας. Για τους επαναστάτες κομμουνιστές οι πολιτικές μάχες δίνονται παντού. Η συμμετοχή στις αστικές εκλογές συναρτάται με τις ανάγκες ανάπτυξης της ταξικής πάλης στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και κάθε φορά πρέπει να κρίνεται συγκεκριμένα.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ και εκπαίδευση

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, και συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί, έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα αυτά τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια με μειώσεις μισθών, πάγωμα διορισμών, απολύσεις, τρομοκρατικές πειθαρχικές διώξεις, αξιολόγηση, συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ πολλές φορές απετέλεσαν και τον αποδιοπομπαίο τράγο, στις πλάτες του οποίου επιχειρήθηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις να φορτωθούν όλα τα δεινά.

Ο νόμος 4009/2011, γνωστός και ως νόμος Διαμαντοπούλου, έβαλε την ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία αναφέρεται ως ένας από τους «εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου για την Παιδεία», που «καταργούν επί της ουσίας το άρθρο 16 του συντάγματος», και «έχουν ταξικό πρόσημο, εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εκπαίδευση, συρρικνώνουν και μετατρέπουν τη Δημόσια Εκπαίδευση σε προνόμιο για λίγους ενώ προετοιμάζουν το μεγάλο ξεπούλημα της περιουσίας της, δημιουργώντας ‘’χώρο’’ για ιδιωτικές επενδύσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Για τους μπάτσους μπορεί, για μισθωτούς/συνταξιούχους/Ολυμπιακή, ΔΕΝ μπορεί...!

«Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής Δημήτρης ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, επικεφαλής της ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, καθώς και ο Τάσος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, συντονιστής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, συναντήθηκαν με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» .

Ο Τσίπρας για το ΝΑΤΟ

Ο Τσίπρας στη συνέντευξη που δόθηκε στο twitter: «Σχετικά με το ΝΑΤΟ, μας συνδέουν διεθνές πλαίσιο συμφωνιών και δεσμεύσεων, που αν δεν το τηρήσουμε θα τεθεί θέμα συνέχειας της παρουσίας μας».

Αλήθεια, γιατί είναι πρόβλημα η συνέχιση της παρουσίας μας στο ΝΑΤΟ;

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Υπεύθυνοι καπιταλιστική κρίση και γαλλικός ιμπεριαλισμός για τις δολοφονίες στο Charlie Hebdo

Η δολοφονική επίθεση που άφησε πίσω της δώδεκα νεκρούς εργαζομένους του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo αλλά και η ομηρεία με τέσσερις νεκρούς σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, γεννά αυτόματα το ερώτημα για τους πραγματικούς υπευθύνους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

Υπεύθυνοι γι' αυτήν την εξέλιξη δεν είναι ούτε ο "ισλαμικός φονταμενταλισμός", ούτε οι βάρβαροι μουσουλμάνοι, ούτε το ιστορικό των δραστών (μεγαλωμένοι σε ορφανοτροφεία, φυλακές κλπ). Υπεύθυνη είναι η καπιταλιστική κρίση που έχει οδηγήσει το σύνολο του γαλλικού λαού στην φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια. Πολύ περισσότερο τους μετανάστες και τα παιδιά τους, τον Τέταρτο Κόσμο μέσα σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, τη Γαλλία, στην απελπισία.

Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», των Τζώρτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα και έσπειραν τη φρίκη, τη καταστροφή και το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπων στην Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική για χάρη του στρατηγικού ελέγχου και των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Για τις "εκκλήσεις" του Αλέξη Τσίπρα προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς.» (Έκκληση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του Γήπεδο Τάε Κβo Ντo.)

Από τη στιγμή που αναφερόμαστε στην υπαρκτή κοινωνική και ταξική αναμέτρηση και την τοποθέτηση από μεριάς μας στο πλευρό της πλειοψηφίας των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, ελλήνων και μεταναστών, εκτιμούμε ότι η σημασία της μάχης για να αλλάξουν τα πράγματα, για να ηττηθεί η άρχουσα τάξη, για να βγούμε από την εφιάλτη της καπιταλιστικής κρίσης, ενδεχομένως να «υπερβαίνει» τις υπαρκτές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όμως οι επιλογές έχουν ιστορική σημασία στις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.

Οι διαφορές δεν αίρονται με επικλήσεις ή δήθεν ρεαλισμούς ώστε  να μπει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη λογική της συνδιαχείρισης με το ΣΥΡΙΖΑ της κυβερνητικής εξουσίας από τις 26 Γενάρη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει κανένα λόγο να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, έχει να προσφέρει  παραμένοντας ασυμβίβαστη δύναμη της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, διαθέτοντας ένα πρόγραμμα αγώνα στηριγμένο στην μαχόμενη εργατική τάξη. Ένα πρόγραμμα που ακουμπάει στην ανάγκη να απαλλαγούμε από την μέγγενη της καπιταλιστικής κρίσης και όχι μόνο του νεοφιλεύθερου πολιτικού διαχειριστή της που υποτάχθηκε πιστά στους μηχανισμούς των μνημονίων, της λιτότητας, της ΕΕ και του ευρώ.

Χρειάζεται να επιβάλουμε άμεσα μέτρα, στηριγμένοι στην δύναμη του κινήματος που ανέτρεψε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις γενικές απεργίες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις, το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, την αντίσταση στις γειτονιές, τις καταλήψεις των πλατειών, τους αγώνες από την Νέα Μανωλάδα μέχρι τις Σκουριές, τις καθαρίστριες, την ΕΡΤ. Σε αυτές τις μάχες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκε στη πρώτη γραμμή.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές 2015: Και πάλι, στηρίζουμε-ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Οι δυνάμεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. βρίσκονται ξανά παρούσες ενόψει των εκλογών της 25ης Γενάρη 2015, φιλοδοξώντας να αλλάξουν το τοπίο στην Αριστερά και στο εργατικό κίνημα.     

Γι' αυτό το λόγο συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΕΚΚ και επιβεβαίωσε την επαναστήριξή της στο συγκεκριμένο-μεταβατικό πρόγραμμα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, που το πλαίσιό της περιλαμβάνει:

    - τη ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου, υπέρ της εργασίας και σε βάρος του κεφαλαίου, με πάλη για βασικούς στόχους βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων,
    - τη μονομερή κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων,
    - τη στάση πληρωμών στους δανειστές, τη μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους,
    - την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση,
    - την εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση και τη λειτουργία τους με εργατικό-λαϊκό έλεγχο,
    - το δημόσιο και κοινωνικό σχεδιασμό της οικονομίας,
    - την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού,
    - την πάλη για τη συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού,
    - την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών,
    - την υπεράσπιση της ειρήνης, τη μη συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το κλείσιμο των ξένων βάσεων, την έξοδο από το ΝΑΤΟ, την προώθηση της διεθνιστικής συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.